Saturday, June 22, 2013

Recenzije: Fabric 69: Sandwell District / Panorama Bar 05: Steffi (fabric records 2013) / (Ostgut Ton 2013)
Soundtrack za Techno hodočašćeDoba ekonomske krize, pad muzičke industrije, smrt nezavisnih izdavačkih kuća, nestanak materijalnog (čitaj: opipljivih)
medija, kao i rastuća piraterija su zaista uticala i na elektronsku klubsku muziku. No tema ovog teksta neće biti sumorna dnevnoekonomska tema, ovdje će biti riječi o jednom posebnoj vrsti muzičkih izdanja - Dj mix kompilacija. Da bih recenzirao dve naslovne kompilacije dopustiću si da vam ispričam istorijat i razlog nastanka takvih  muzičkih izdanja. Fenomen dj mix kompilacija počinje u doba disco ere kada su budući dj proto starovi snimali, izdavali, dijelili i promovisali svoje uratke, snimljene na kasete, kao svojevrsne vizit karte, da bi se afirmisali i dobili gažu u nekom klubu ili radio stanici. Na promo mixevima dj je morao da pokaže svoje znanje muzike, sposobnost i tehniku miksanja, i svoju individualnost i specifičnost da se razlikuje od drugih. Samim tim bi se zatvarali u svoja četiri zida i vježbali, provjerali koja ploča ide na koju, i koju ploču pustiti u određenom dijelu večeri. 


Kasnije kad su dj-eve stekli ime i afirmaciju ti opskurniji demoi, kao i snimci sa radio emisija su se širili među ljubiteljima putem snimanja sa kasete na kasetu ili direktno sa radio emisija (Internet!? Šta je to?)... i time su kvalitetni i srećni dj-ejevi stekli kultni status. Posebno među klincima koji nisu moglu da zbog godina posjećuju klubove. Da ne spominjem da su te kasete odigrale ulogu inspiracije i "udžbenika" za sve one koji su su željeli da postanu Dj-ejevi.
No kad su krajem 80-ih Techno/House (i ostali potpravci) prerasli marginalne granice i postali dio pop kulture, kao i društveni i kulturološki fenomeni velike izdavačke kuće i razni menadžeri (vječiti negativci) vidjeli u tome novac, dj mix kompilacije postaju proizvod. Proizvod koji reklamira brendirani super klub i dj-a rock zvijezdu. U to doba superklubova više nije bitno kakav je kvalitet muzike. Ono što je na njima bilo jesu radijski hitovi upakovani u dancefloor remix, kao i bezvrijedni klubski hitovi koji su se eto puštali i u "dizelaškim" i narodnjačkim klubovima i kafićima. Najbolje od svega što je ovaj trend donekle nestao, možemo zahvaliti svim onim ranije nabrojanim faktorima koji su uticali na muzičku industriju.. Novo vrijeme je došlo, ali o njemu ćemo u nastavku teksta.


Ono što čini kvalitetnog Dj-eja su sldeći aksiomi:


- Da zabavi publiku, koja je došla da se ispleše kao da ne postoji sutra, i da bi jedva čekala idući vikend da se vrati u svijet gdje ne postoje problemi, politika, rasizam, i sl. A između vikenda da ta ista publika priča o numerama koje je dj pustio, i da prepričava predhnodni vikend.
 

- Da Dj gleda, posmatra publiku, da ih "čita", da diše zajedno sa njima, i da zna šta im treba pustiti, i znati na kakvo muzičko putovanje ih odvesti te večeri. 


- Da pored numera koje razaraju plesni podijum, i starih provjevjerenih klasika, mora i da edukuje publiku novim pločama. Te nove ploče moraju biti opskurne, nepoznate i nove, da iznenadi plesače, pa čak i da ih iznenadi nekim drugim muzičkim pravcem da bi promjenio atmosferu.

- Da bude tehnički savršen, da poznaje alat kojim se služi, da poznaje zvučnike i princip rada soundsystema, i da ima minimum znanja iz elektrotehnike. I najvažnije da fanatično poznaje svaku traku koju posjeduje, da bude muzički erudita.

Iako još nisam doašo do recenzija, želio sam da ljudima objasnim otkud takav fanatizam prema djingu, fanatizam u usklađivanju tempa različitih stvari, usklađivati ih u isti takt i od tuđe muzike napraviti priču i putovanje, bez riječi. U tome je prednost Dj-a - on nije jukebox, on je umjetnik. Možda je nezahavlno poređenje, ali je osjećaj sličan kad svirate sa bendom pred publikom, i kad vas publika prihvati, tačnije osjete vibe i osjećaje koje ste vi odašiljali. Jel jasno barem malo???No vratimo se recenzijima; dva najveća mjesta koji svaki Techno/House hodočasnik mora da posjeti su londonski fabric (namjerno malo f) i berlinski Berghain/Panorama Bar. Ova dva uberkluba su stekli kultni, tačnije vjerski fanatični status beskompromisnim muzičkim programima i line - upovima, ulaganjem u savršene soundsysteme - koji se specijalno prave da bi odgovarali akustici kluba. Baš zbog tih beskompromisnih stavova - za njih nema krize.


Cilj izdavanja njihovih mix kompilacija nije da se zgrne novac, ili da se izreklamira klub. Cilj je ja se predstavi novi zvuk i da se kompilatoru dozvoli da, odrešenih ruku slobodno kreiraju novu muziku. I baš zato njihove kompilacije predstavljaju zeitgeist Techna/House.


Fabric 69 : Sandwell District (fabric, 2013)


Sandwell District je mrtav kao izdavačak kuća/muzički projekat/kolektiv. SD u nastanku je počeo kao misteriozna izdvačka kuća, na omotima nije bilo ni imena izvođača, niti naziva pjesama. Ono što ih je izdvajalo je njihov vizuelni identitet: DIY post punk, negdje na granici sa ranim Mute izdanjima i omotima Throbbing Gristlea. Njihova muzika je ponovo u techno vratila industrijski, metalni bezkompromisni zvuk koji je uticao na pojavu novih snaga: Perc, Stroboscopic Artifacts, Ancient Methods.

No skrivanje identiteta nije dugo stajalo, i otkrilo se da iza SD-a stoje stari znanci: Karl  O'Conor (Regis - suvlasnik Downwards labela), Function, Female, Silent Servant, Rrose... i kad se pročitaju ova imena - nije ni čudo što je ta muzika bila brutalna. Fabric 69 je Sandwell Districtov swan song, posljednje zbogom, uz moto: bolje izgorjeti, nego lagano uvenuti. Raspali su se zbog umjetničkih neslaganja kao i zbog tipičnog egoističnog rock'n'roll života (tuče na aerodromu i u sred press konferencija). Ali su nam ovim mixom ostavili kako ostati dosljedan sebi, kako ne morate zavisiti niodkoga i da se posvetitite upotpunosti sopstvenoj ideologiji i DIY estetici.

Još nešto Mix je namjerno snimljen u Abletonu sa dosta edita starih traka, novih numera koje bukvalno plove i nadopunjuju jedna drugu. Mogu samo zamisliti kako bih ovaj mix zvučao u fabric-ovoj room 1, na najboljem zvučnom sistemu na svijetu. Dragi Sandwell District - zbogom i hvala. techno do koske.
playlista:


1. Silent Servant - A Path Eternal
2. Function - Voiceprint (Loop/Edit) 
3. VCMG - Spock (Regis Remix) (Loop/Edit)
4. Boyd Rice / Frank Tovey - Extraction 7
5. Raime - Exist In The Repeat Of Practice 

6. Ike Yard - Loss (Regis Version)
7. Vatican Shadow - Church Of All Images (Regis Version)
8. Fiedel - Andreas (Bonus Beats) 

9. Cub - CU2 (UST Funk Mix) 
10. Mary Velo - Detune
11. JPLS - Basis 

12. Rrose - Wedge 
13. O - "Syvays"
14. Rrose - Wedge 
15. Function - Modifier 
16. Carl Craig - Darkness 
17. Markus Suckut - Hunt 
18. Samuel Kerridge - Waiting For Love Part 1 
19. Untold - Motion The Dance
20. Surgeon - As You Breathe Here Now
21. Mark Ernestus - Mark Ernestus Meets BBC 

22. Plastikman - Plasticine 
23. Trevino - Uptight 
24. VCMG - Spock (Regis Remix)
25. Planetary Assault Systems - Flat Tire
26. Factory Floor - 16-2-16-9-20-1-14-9-7 

27. James Ruskin - Into A Circle 
28. SS/S - Sicario de Dios: Siglo 2 
29. Laurent Garnier - At Night 
30. Function - Voiceprint (Reprise) Steffi: Panorama Bar 05 (Ostgut Ton,  2013)

Panorama je drugi floor, na spratu, u Berghainu, sa svojim residentima i posebnim muzičkim programom. Ono što ga je proslavilo su legende i mitove, o razuzdanom sexu, bestidnom konzumiranju droga, kao i ispijanje alkohola u potocima. Nije ni čudo što na ulazu u Berghain imate ogromnu tablu na kojoj piše na šest jezika: ZABRANJENO FOTOGRAFISANJE. A sve se pravda da ovdje ljudi dolaze da zaborave vanjski svijet. Da biste shvatili kakav je to klub morate znati da zabave počinju u subotu a završavaju negdje oko ponedeljka poslijepodne. I da bi zadovoljile zahtjevima inteligentne muzičku klijentelu Berghain je predviđen za no-compromise techno, dok je Panne (naziv u lokalnom slengu) rezervisan za Deep House, jackin' Chicago, Detroit Techno i Disco.U petom izdanju Panorama bar mix kompilacije izbor je pao na resident dj-eja (tačnije dj-icu) Steffi, holanđanku sa dugogodišnjim berlinskim stažom.U ovoj kompilaciji Steffi nas vodi kroz mračne i melaholične deep techno vode (obratiti pažnju na traku Fred P - Project 5), da bi nas, vjerovatno simulirajući  atmosferu u Panorama Baru, kad sunce uđe kroz ogromne prozore, da nas uvede u uplifting  funky house - koji mami osmjehe na lice. Pisac ovih redova je zamišljao kako bi ovakav programing večeri volio slušati 7 - 8 sati. Dugo puštanje dark and deep ploča, da bi negdje zadnja dva sata slušao veseli house.


playlista:
01. Palisade – 18:30
02. Endian – Doze
03. Big Strick – Hayday
04. Chris Mitchell – Lonely Nights
05. BLM – The Nest
06. Fred P – Project 05
07. Naoki Shinohara – Timeless
08. Juju & Jordash – A Stab In The Dark
09. John Barera & Will Martin – Reality
10. DJ Fett Burger – Disco Tre
11. Juergen Junker – Post Reunion
12. Steffi – DB011
13. Dexter – Jawada
14. DJ Skull – Don't Stop The Beat
15. Obsolete Music Technology – Latency
16. Trevino – Juan Two Five
Da zaključimo: oba su mixa tehnički savršena, kao i izbor traka i tajmingovanje kada pustiti koju traku. Sandwell District nas laganim bpm-om voza pasivno agresivno, kroz kling-klnag-klong industrijske zvukove, da bi nas odveo u 4am peak-hour techno. Steffi radi suprotno kroz mrkli mrak dugo drži dve ploče da zadržavajući klaustrofobičnu atmosferu, da bi nas obradovala, i spremila da svi zajedno pozdravimo sunce koje je izašlo samo za nas, a onda možemo komotno nastaviti dekadentno divljati minimum 24 sata.

Ako neko traži dobre oficijalne kompilacije neće pogriješiti ni kod jedne. Ako neko mlađi želi da se posveti dj-ingu, a ne da bude fudbaler, ove kompilacije će ga naučiti kako da miksa i da nauči kako da programira svoj nastup.

U moru besplatnih podcastovai live snimaka na soundcloudima ili mixcloudima, ove kompilacije su svjetionici čiste umjetnosti, počevši od muzike, do omota. No najvažnije je što za vrijeme slušanja ovih kompilacija poželite da ste sa hrpom razularenih plesačica i plesača, koji doživljavaju katarzu negdje oko 7h - 8h ujutro!!! Ako niste u mogućnosti, okrenite par brojeva telefona i pozovite prijatelje, i napravite najbolju zabavu na svijetu.2 comments:

  1. Ova dva miksa tacno zadovoljavaju i tehno i house freak-a u meni. Tako sam srecan sto postoje i sto postoji neko ko ce ovako fino da ih preporuci. Zivio!

    ReplyDelete
  2. odlicne recenzije!

    ReplyDelete